Accident de munca. Servicii de fizioterapie suportate de angajator
valabil la 20 Ian 2023
Intrebare: Un sofer al unei firme de transport a avut un accident de munca, firma a hotarat sa ii plateasca o factura de fizioterapie emisa pe numele societatii, dar la detalii apare numele soferului. Se vor considera avantaje in natura?
Raspuns: Conform art. 76 alin. (3) din Codul fiscal:
(3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
a) utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii;
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei, altele decat cele care se incadreaza in limitele prevazute la alin. (41) lit. b) si c);
Astfel, contravalorea serviciilor de fizioterapie reprezinta avantaj pentru salariat fie ca factura prevede numele salariatului, fie ca nu. Aceasta, intrucat societatea trebuie sa justifice chiar daca factura este pe societate cine a beneficiat de serviciile respective.
Contravaloarea serviciilor medicale de fizioterapie reprezinta avantaj, intrucat anajatorului nu-i revine obligatia de plata a acestor servicii.
Conform Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale:
Art. 24
(1) Pentru reabilitarea medicala si recuperarea capacitatii de munca asiguratii beneficiaza de programe individuale de recuperare, stabilite de medicul specialist al asiguratorului, in functie de natura si de diagnosticul bolii.
(2) Programul individual de recuperare poate Include tratament balnear, in functie de tipul bolii.
(3) Durata tratamentului balnear este de 15-21 de zile si se stabileste de medicul asiguratorului, in functie de tipul afectiunii si de natura tratamentului.
(4) Criteriile pe baza carora se acorda biletele pentru tratament balnear se aproba anual de CNPP.
(5) Persoanele care beneficiaza de cure balneoclimaterice sau bilet de tratament conform prevederilor art. 22, dar pentru care nu se mai recomanda programe individuale de recuperare conform prevederilor legale in vigoare, biletele de tratament se acorda in baza unei recomandari medicale emisa de medicul curant.
Art. 25
(1) Asiguratii au obligatia sa urmeze si sa respecte programele individuale de recuperare stabilite de medicul specialist al asiguratorului.
(2) Dreptul la prestatii si servicii pentru reabilitarea medicala si recuperarea capacitatii de munca se suspenda in cazul in care asiguratii nu urmeaza sau nu respecta programul individual de recuperare.
Astfel, obligatia de suportarea a costurilor privind reabilitarea medicala sunt in sarcina asiguratorului.
Potrivit art. 8 din Legea 346/2002:
(1) Are calitatea de asigurator, potrivit prezentei legi, Casa Nationala de Pensii Publice, denumita in continuare CNPP*).
(2) Atributiile specifice de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se exercita de casele teritoriale de pensii.
In consecinta, consideram ca serviciul suportat de angajator in situatia expusa reprezinta avantaj supus impozitului pe venit si contributiilor sociale aferente veniturilor din salarii.
Newsletter portalsalarizare.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalsalarizare.ro si primesti cadou Raportul special "Modificari semnificative privind Salarizarea"!
Intrebari similare din categoria Altele
11Apr2023
Beneficii extrasalariale in Declaratia unica
de
PortalSalarizare.ro
valabil la 11 Apr 2023
Intrebare: Avand in vedere ca Declaratia 112 a fost imbogatita cu mai multe rubrici in acest an, imi este neclar daca urmatoarele avantaje neimpozabile trebuie inscrise in D112 sau nu: - avantajele in bani acordate salariatilor, respectiv cei 300 lei acordati cu ocazia zilelor de 8 Martie, Paste, 1 iunie si Craciun; - avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor prevazute la art. 25 alin. ...
22Mar2023
Avantaje neimpozabile
de
PortalSalarizare.ro
valabil la 22 Mar 2023
Intrebare: 1. Pentru acordare cv combustibil salariatilor este obligatoriu sa fie stipulat in CIM, daca este trecut in RI?2. Abonamentul bookster se impoziteaza cu toate contributiile?3. Daca plafonul de 33% se depastete din sumele (cv combustibil + pensie facultativa 400 euro/an + chirie 20% salariul tarifar + ab sanatate 400 euro/an), pe salariat, ce suma se alege la impozitare?